Ciasto z musem truskawkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Biszkopt:
Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Dodać cukier, zmiksować. Stale miksując dodawać po jednym żółtku. Odłożyć mikser i przesiać mąkę z proszkiem i kakao do ubitych jajek. Wymieszać. Wyłożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i piec ok. 30minut w 180 stopniach.
2.Mus truskawkowy:
Truskawki wsypać do garnka i posypać cukrem. Odstawić na 10minut. Następnie zalać wodą i podgrzać na małym ogniu. Kiedy truskawki zmiękną zmiksować je na mus i zagotować. Wsypać proszek z galaretek i wymieszać. Odstawić do ostygnięcia. Kiedy zacznie tężeć mus wyłożyć na biszkopt.
3.Bita śmietana:
Żelatynę rozpuścić w 3 łyżkach zimnej wody i mieszać aż powstanie tzw. "klucha", którą należy zalać wrzącą wodą - 1/3 szklanki i rozpuścić. Przestudzić.
Śmietanę ubić na sztywno, posłodzić do smaku. Wlać zimną, ale płynna żelatynę i zmiksować. Wyłożyć na mus truskawkowy.
4.Czekoladę zetrzeć na tarce o grubych oczkach i posypać ciasto.
Komentarze