Ciasto z musem dyniowym i posypką kokosową

4.49 (166 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 2 godz.

Chciałam wykorzystać dynię, która jeszcze zachowała się w piwnicy. Ciasto wyszło smakowicie.

  • 2 godz.

Składniki:

  • Biszkopt:
    10 jajek
    10 łyżek cukru
    10 łyżek mąki krupczatki
    2 łyżki mąki ziemniaczanej
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    2 łyżki oleju
    1 łyżka kakao

    Mus dyniowy:
    2 małe dynie(każda po ok. 2 kg)
    2 galaretki brzoskwiniowe

    Masa śmietankowa:
    1/2 L śmietanki 30%
    3 łyżeczki żelatyny
    2 łyżki cukru pudru

    Posypka kokosowa:
    10 dag wiórek kokosowych
    2 łyżki cukru
    5 dag masła

    Poncz:
    3/4 szklanki wody
    1 cukier wanilinowy
Wystaw ocenę:

4.49 (166 ocen)

Ciasto z musem dyniowym i posypką kokosową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt: białka ubić z cukrem i ze szczyptą soli, dodać żółtka. Do ubitej masy jajecznej wsypać powoli mąkę z proszkiem do pieczenia oraz olej. Delikatnie wymieszać. 1/3 część ciasta odłożyć, resztę wyłożyć na blaszkę wyłożoną pergaminem o wym. 24x38 cm, odłożoną część wymieszać z kakao i wylać na wierzch białego biszkoptu nierównomiernie. Piec w temp. 160 stopni ok. 40 minut. Po ostudzeniu biszkopt przepołowić i nasączyć ponczem.
  • 2. Mus dyniowy: dynię obrać, zetrzeć na tarce o grubych oczkach i smażyć do miękkości, po czym zmiksować blenderem. Galaretki rozpuścić w 2 szklankach wody, połączyć z musem dyniowym i gdy masa zacznie tężeć wylać na pierwszy blat biszkoptu, przyłożyć drugim blatem biszkoptu.
  • 3. Masa śmietankowa:
    Śmietankę ubić z cukrem pudrem. Żelatynę namoczyć w 1/4 szklance wody, podgrzać do rozpuszczenia i ciepłą wlać do śmietanki. Masę wyłożyć na biszkopt.
  • 4. Składniki na kruszonkę połączyć i smażyć do zrumienienia, ostudzić. Posypać wierzch ciasta. Całość schłodzić.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty Kokos Posypka Galaretka

Notka redakcyjna

PP_10-2016

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować