Ciasto z musem dyniowym i posypką kokosową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Biszkopt: białka ubić z cukrem i ze szczyptą soli, dodać żółtka. Do ubitej masy jajecznej wsypać powoli mąkę z proszkiem do pieczenia oraz olej. Delikatnie wymieszać. 1/3 część ciasta odłożyć, resztę wyłożyć na blaszkę wyłożoną pergaminem o wym. 24x38 cm, odłożoną część wymieszać z kakao i wylać na wierzch białego biszkoptu nierównomiernie. Piec w temp. 160 stopni ok. 40 minut. Po ostudzeniu biszkopt przepołowić i nasączyć ponczem.
2.Mus dyniowy: dynię obrać, zetrzeć na tarce o grubych oczkach i smażyć do miękkości, po czym zmiksować blenderem. Galaretki rozpuścić w 2 szklankach wody, połączyć z musem dyniowym i gdy masa zacznie tężeć wylać na pierwszy blat biszkoptu, przyłożyć drugim blatem biszkoptu.
3.Masa śmietankowa:
Śmietankę ubić z cukrem pudrem. Żelatynę namoczyć w 1/4 szklance wody, podgrzać do rozpuszczenia i ciepłą wlać do śmietanki. Masę wyłożyć na biszkopt.
4.Składniki na kruszonkę połączyć i smażyć do zrumienienia, ostudzić. Posypać wierzch ciasta. Całość schłodzić.
Komentarze