W Polsce sezon rabarbarowy przemija dość szybko w porównaniu do Wielkiej Brytanii,który jest rabarbarową potęgą.Dlatego wykorzystujmy go w sezonie jak najwięcej.
Składniki:
500 g rabarbaru
2/3 szklanki cukru
2 łyżeczki żelatyny
2 szklanki pokrojonych truskawek
sok z 1/2 cytryny
1 opakowanie ciastek degistive
6 łyżek masła
1 szklanka śmietanki 36 %
Ciasto z musem rabarbarowo-truskawokowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Rabarbar kroimy na 2-3 cm kawałki,zasypujemy w rondelku cukrem,wlewamy 1/4 szklanki wody i zagotowujemy.Dusimy około 10-15 minut na małym ogniu.Rabarbar powinien być miękki.Następnie go miksujemy.Namaczamy żelatynę w 1/2 szklanki zimnej wody,rozpuszczamy ją podgrzewając.Dodajemy do truskawek rozgniecionych widelcem.Dodajemy sok z cytryny i mieszamy wszystko ze zmiksowanym rabarbarem.Masę wstawiamy do lodówki.
2.W tym czasie rozgrzewamy piekarnik do 180' C.Ciastka kruszymy.Ja wkładam ciastka do foliowego woreczka i rozgniatam ich tłuczkiem do mięsa.Pokruszone ciastka mieszamy z masłem,rozkładamy je na dnie formy na tartę o średnicy ok.23 cm i dociskamy tak,aby powstała równa warstwa.Pieczemy 15 minut na złoty kolor,studzimy.Ubijamy śmietankę i dodajemy do gęstniejącej masy rabarbarowej.Powstały krem wykładamy na ostudzony spód z ciastek.Wstawiamy na 2-3 godziny do lodówki.Przed podaniem możemy udekorować listkami mięty i truskawkami.
Komentarze