Ciasto z nutellą i suszonymi śliwkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Prace należy zacząć dzień przed tym jak chcemy upiec ciasto, ponieważ musimy namoczyć śliwki w alkoholu. Do słoika włożyć śliwki i zalać je około 0,5 szklanki wódki.
2.Następnego dnia białka ubić z cukrem na sztywną pianę. Po ubiciu dodawać po żółtku.
Mąkę, wymieszać z proszkiem do pieczenia i odrobiną soli i dodawać do masy z jajek i cukru.
Masę przelać do formy i piec około 25 minut.
Po wystygnięciu biszkoptu przekroić go na pół i nasączyć wódką wymieszaną z herbatą.
3.Nasączone śliwki wyjąć i pokroić w kostkę.
Miękkie masło utrzeć z nutellą a następnie dodać śliwki i wymieszać.
Krem wyłożyć na biszkopt i przykryć.
4.Ubić zimną śmietanę z cukrem pudrem oraz śmietan-fixem.
Bitą śmietanę wyłożyć na górę biszkoptu i zetrzeć gorzką czekoladę na wierzch.
Schłodzić w lodówce.
Komentarze