Ciasto z owocami i kruszoną na maślance

4.5 (175 ocen)

  • 1 godz. 20 min

Czy może być coś lepszego niż świeże, puszyste (jeszcze ciepłe) ciasto z mnóstwem owoców i kruszonką? Chodziło za mną ciasto drożdżowe z owocami ale… jak wiecie ciasto drożdżowe jest dość czasochłonne, a ja miałam ochotę szybko coś schrupać.

  • 1 godz. 20 min

Składniki:

  • Składniki na ciasto:
    ◦225 ml maślanki
    ◦200 g cukru pudru
    ◦325 g mąki tortowej
    ◦3 jajka
    ◦3 łyżeczki proszku do pieczenia
    ◦112 ml oleju
    ◦1 szczypta soli
    ◦1 ½ szklanki owoców sezonowych

    Składniki na kruszonkę:
    ◦130 g mąki tortowej
    ◦45 g cukru pudru
    ◦55 g brązowego cukru
    ◦115 g masła
    ◦4 łyżki otrębów owsianych
    ◦4 łyżki wiórków kokosowych

    Dodatkowo:
    ◦tłuszcz do formy
    ◦cukier puder
Wystaw ocenę:

4.5 (175 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Ciasto z owocami Desery Ciasto

Ciasto z owocami i kruszoną na maślance - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotowanie kruszonki:
    W mice mieszamy składniki na kruszonkę, kilka chwil siekamy wszystko nożem, a następnie ucieramy palcami na kruszonkę.

    Piekarnik nagrzewamy do temperatury 190 stopni.

    Przygotowanie ciasta:
    Jajka ucieramy z cukrem pudrem. Do masy jajecznej dodajemy maślankę i olej i miksujemy na jednolitą masę. Mąkę mieszamy z solą i proszkiem do pieczenia i stopniową łyżka po łyżce dodajemy do masy. Ucieramy aż składniki się połączą.

    Ciasto wylewamy do okrągłej tortownicy, wysmarowanej masłem o średnicy ok. 26-28 cm, na ciasto układamy owoce, które posypujemy kruszonką.

    Ciasto z owocami i kruszoną na maślance pieczemy ok. 50-60 minut do tzw. suchego patyczka.

    Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować