Ciasto z porzeczkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto: Mąkę wraz z kakao i proszkiem do pieczenia przesiać, dodać cukier, cukier waniliowy, masło oraz żółtka. Wyrobić elastyczne ciasto, podzielić na dwie części i włożyć do lodówki na ok. 1 godz.
2.Masa: Biała ubić na sztywno dodając szczyptę soli, nie przerywając ubijania dodać cukier i ubijać do momentu aż cukier się rozpuści a piana stanie się lśniąca. Do piany dodać budyń wraz mąką ziemniaczaną miksować na niskich obrotach do połączenia się składników. Gdy składniki się połączą dodać kokos i delikatnie wymieszać drewnianą łyżką dolewając śmietanę, dobrze ale delikatnie połączyć składniki.
3.Blachę wysmarować masłem, oprószyć bułką tartą. Jedną część ciasta wyciągnąć z lodówki i zetrzeć na tarce o dużych oczkach, na to wlać masę z białek i śmietany, na wierzch poukładać porzeczki.
4.Na porzeczki zetrzeć drugą część ciasta.
5.Ciasto piec ok 1 godz. w temp. 180*C. Po ostygnięciu polać lukrem. Smacznego!
Porady
Śmietanę można zastąpić gęstym jogurtem naturalnym
Komentarze