Ciasto z ptasim mleczkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Białka ubijamy na sztywno z cukrem pudrem, dodajemy żółtka, ucierając dodajemy przesiana mąkę, proszkiem do pieczenia i kakao. Przekładamy do formy (25x40 cm.) wyłożonej papierem do pieczenia, wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni, pieczmy przez 40 minut. Ostudzony biszkopt przekrawamy na pół.Szklankę mleka odlewamy, mieszamy w nim obydwie mąki i żółtka, pozostałe mleko zagotowujemy z cukrem i cukrem waniliowym, gotujemy budyń. Galaretki rozpuszczamy w 1 litrze gorącej wody, odstawiamy do ostudzenia. Masło ucieramy do białości, dodając po łyżce budyniu. Na biszkopt rozsmarowujemy połowę kremy, układamy ptasie mleczko w rzędach oraz boki, pomiędzy ptasie mleczko wylewamy tężejącą galaretkę. Wstawiamy do lodówki do stężenia. Pozostały krem wykładamy na galaretce, przykrywamy kolejnym biszkoptem.Mleko, cukier puder i kakao przekładamy do garnka, zagotowujemy, dodajemy masło i olej , mieszamy, ostudzoną polewę wylewamy na biszkopt, posypujemy kolorową posypką.
Komentarze