Ciasto z ptasim mleczkiem i owocami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Upiec biszkopt: białka oddzielić od żółtek, białka ubić z cukrem. Gdy białka z cukrem będą ubite, dodawać po 1 żółtku, cały czas ubijając. Delikatnie przesiewać mąkę, mieszając drewnianą łyżką. Masę wylać do prostokątnej blaszki wysmarowanej margaryną (wysmarować tylko dno, bez boków blaszki) i piec w temp 180 st C ok 30 min.
2.Na upieczony wystudzony biszkopt ułożyć owoce, na przemian raz maliny raz ostrężyny.
3.Galaretkę rozmieszać w 300ml wrzątku, wystudzić i włożyć do lodówki w celu delikatnego stężenia. Śnieżkę ubić na mleku, pod koniec dodając śmietan fix, gdy będzie ubite dolewać stopniowo galaretkę, wymieszać delikatnie. Ptasie mleczko wylać na owoce.
Porady
wymiary blaszki do pieczenia: 24x34cm
Do ciasta można użyć inne ulubione owoce.
Na wierzch można wylać ugotowaną zimną galaretkę.
Komentarze