Ciasto z rabarbarem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Nadzienie z rabarbaru: umyty rabarbar obrać. Pokroić na małe kawałeczki ,wymieszać z cukrem oraz galaretką w proszku. Ciasto: mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia,cukrem pudrem do miski ,dodać,żółtka,śmietanę i startą na tarce o grubych oczkach zimną margaryną. Szybko zagnieść ciasto. 1/4 część ciasta owinąć w folię i włożyć do zamrażalnika. Pozostałym ciastem wylepić przygotowaną wcześniej blachę.Na cieście ułożyć przygotowany rabarbar .Z białek ubić sztywną pianę,utrwalić cukrem,ubić,na końcu wsypać budynie w proszku,wymieszać dokładnie. Pianę rozsmarować równo na rabarbarze. Na pianę zetrzeć na grubych oczkach tarki zamrożone ciasto. Ciasto piec w nagrzanym piekarniku w 180 stopniach przez ok.50-60 min. Po wyciągnieciu z blaszki ciasto posypujemy cukrem pudrem.
Porady
Zamiast budyniu o smaku malinowym do piany możemy użyć budyniu o innym ulubionym smaku.
Komentarze