Ciasto z rabarbarem

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Pyszne kruche ciasto z dodatkiem rabarbaru oraz pianki o smaku malinowym.

  • 2 godz.

Składniki:

  • 3,5 szkl. mąki krupczatki
    7 łyżek cukru pudru
    5 żółtek
    2,5 łyżeczki proszku do pieczenia
    30 dag margaryny
    2-3 łyżki kwaśnej śmietany
    Nadzienie:
    1 kg rabarbaru
    1/3 szkl. cukru
    1 galaretka malinowa
    Pianka:
    5 białek
    1 szkl. cukru
    2 budynie bez cukru o smaku malinowym:
    Dodatkowo:
    cukier puder do posypania ciasta

Ciasto z rabarbarem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Nadzienie z rabarbaru: umyty rabarbar obrać. Pokroić na małe kawałeczki ,wymieszać z cukrem oraz galaretką w proszku. Ciasto: mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia,cukrem pudrem do miski ,dodać,żółtka,śmietanę i startą na tarce o grubych oczkach zimną margaryną. Szybko zagnieść ciasto. 1/4 część ciasta owinąć w folię i włożyć do zamrażalnika. Pozostałym ciastem wylepić przygotowaną wcześniej blachę.Na cieście ułożyć przygotowany rabarbar .Z białek ubić sztywną pianę,utrwalić cukrem,ubić,na końcu wsypać budynie w proszku,wymieszać dokładnie. Pianę rozsmarować równo na rabarbarze. Na pianę zetrzeć na grubych oczkach tarki zamrożone ciasto. Ciasto piec w nagrzanym piekarniku w 180 stopniach przez ok.50-60 min. Po wyciągnieciu z blaszki ciasto posypujemy cukrem pudrem.

Porady

Zamiast budyniu o smaku malinowym do piany możemy użyć budyniu o innym ulubionym smaku.

Komentarze

Podobne przepisy