Ciasto z rabarbarem i bezą

0 (0 ocen)

  • 60 min

W sezonie jak jest rabarbar na ogródku zawsze musi być ciasto a najlepiej takie z słodką bezą.

  • 60 min

Składniki:

  • margaryna 25 dkg
    cukier 5 łyżek
    jajka 2 szt
    żółtka 4 szt
    cukier waniliowy 1 szt
    mąka pszenna 25 dkg
    mąka ziemniaczana 15 dkg
    proszek do pieczenia 2 łyżeczki

    dodatkowo


    rabarbar 50 dkg
    białka 4 szt
    cukier 20 dkg
    wiórki kokosowe 3 łyżki
    płatki migdałowe 3 łyżki
    cukier waniliowy 1 łyżka
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Beza

Ciasto z rabarbarem i bezą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Rabarbar myjemy kroimy w kawałki zalewamy wrzątkiem na moment odsączamy posypujemy łyżką cukru i cukier waniliowy mieszamy i zostawiamy aż wystygnie
  • 2. Do miski dajemy miękką margarynę wbijamy po jednym jajku ucieramy mikserem ,cukier też dajemy stopniowo na zmianę z zółtkami.
  • 3. Do dobrze utartej masy wsypujemy wymieszane mąki i proszek do pieczenia mieszamy
  • 4. Ciasto wykładamy na blachę wyłożoną papierem. 25/40 cm
  • 5. Na ciasto wykładamy rabarbar lekko wciskamy go w ciasto .
    Blachę wkładamy do nagrzanego piekarnika 175 st i pieczemy około 30 minut.
  • 6. Ubijamy białka z cukrem .
    Do ubitych białek dodajemy wiórki kokosowe mieszamy ale ręcznie.
  • 7. Bezę wykładamy na nie dopieczone ciasto na górę posypujemy płatki migdałowe.
  • 8. Blachę wkładamy ponownie do piekarnika i pieczemy aż beza się zarumieni około 15 minut .

    POLECAM!!!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Rabarbar

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować