Ciasto z rabarbarem i kokosową kruszonką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Rabarbar obrać ze skórki, pokroić na 1 cm plasterki, posypać 3 łyżkami cukru, odstawić na około 30 - 40 minut, następnie dokładnie odsączyć na sitku.
2.Kruszonka:
Miękkie masło lub margarynę połączyć z mąką, wiórkami i cukrem, palcami zagnieść kruszonkę, odstawić ją do lodówki.
3.Ciasto:
Białka oddzielić od żółtek. Te pierwsze ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Do żółtek dodać cukier i cukier waniliowy, zmiksować na najwyższych obrotach do uzyskania puszystej pianki. Następnie dodać mąkę z proszkiem do pieczenia, wlać olej, wszystko zmiksować do połączenia składników. Na końcu dodać pianę z białek i znów zmiksować, ale na średnich obrotach miksera i tylko do momentu kiedy masa będzie jednolita. Blaszkę o wymiarach 25x35 cm wyłożyć papierem do pieczenia, wylać ciasto. Na cieście poukładać plasterki rabarbaru, posypać równomiernie kruszonką.
4.Piekarnik nagrzać do 180*C wsadzić ciasto i piec około 50 minut, do suchego patyczka. Studzić przez pierwsze 30 minut przy uchylonym piekarniku, potem wyjąć na blat.
Komentarze