Ciasto z salami i szynką

5 (186 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 45 min

Dla miłośników ciast wytrawnych. Salami podkręca smak .

  • 45 min

Składniki:

  • Ciasto ( tortownica 22 cm.)
    150 g białego sera twarogowego mielonego
    350 g mąki
    3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
    1 jajko
    6 łyżek mleka
    125 ml OLEJU RZEPAKOWEGO
    szczypta soli

    Nadzienie
    310 g szynki gotowanej
    160 g salami w plasterkach
    26 g pęczek szczypiorku
    300 g sera twarogowego zmielonego
    125 ml śmietany 18 %
    4 jajka
Wystaw ocenę:

5 (186 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Przystawki

Ciasto z salami i szynką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-0k6ylof 1. Ciasto.
    Zmielony ser wymieszać z jajkiem, mlekiem ,olejem,i solą.Do masy dodać mąkę wymieszaną z proszkiem. Starannie zagnieść.
    Tortownicę wysmarować tłuszczem i bułką tartą.Ciasto rozwałkować i przełożyć do formy , zakrywając dno i boki foremki.
    Nadzienie.
    Salami i szynką pokroić w drobną kostkę i wyłożyć na ciasto.
    Ser , śmietanę i jajka wymieszać z szczyptą soli, dodać posiekany szczypiorek.
  • image-11jldae 2. Masę serową przelać na wędlinę.
    Ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika 170-180 C i piec około 50-60 minut. Pamiętajmy że ciasto jest wysokie, więc trzeba sprawdzać patyczkiem i ew. zmniejszać temperaturę.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Olej

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować