Ciasto ze ślimakiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Rolada:
Bialka ubijamy na sztywna piane, dodajemy cukry, zoltka, na koniec make z proszkiem i olej.Ciasto wylewamy do blaszki (ok25x32) i pieczemy ok 10-12 minut w temp 180 stopni.Wyjmujemy z piekarnika i wykladamy na sciereczke oproszona cukrem pudrem i zwijamy.Odstawiamy do wystygniecia.Po ostudzeniu rolade rozwijamy i smarujemy marmolada,zwijamy.
2.Ciasto:Margaryne ucieramy z cukrami, dodajemy zoltka.Miksujemy na puszysta mase.Dodajemy mąkę z proszkiem, mleko.Na koniec dodajemy kakao.Miksujemy.
3.Do keksowki wylozonej papierem do pieczenia wykladamy cienka warstwe ciasta kakaowego, na nia układamy roladę i zalewamy pozostałym ciastem.
Piec ok 45 minut w 170 stopniach.
4.Galaretki rozpuszczamy wg przepisu na opakowaniu.
Na ostudzone ciasto wykladamy owoce.Gdy galaretki zaczna juz dobrze tezec zalewamy nimi owoce i ciasto-galaretka nie moze byc zbyt płynna bo wsiąknie do ciasta!!!
5.Ciasto odstawiamy w chłodne miejsce ,zeby zastygly galaretki.
Porady
Do ciasta uzywamy dowolnych owocow i dowolnego koloru galaretki.
Komentarze