Ciasto ze śliwkami i bezą

0 (0 ocen)

Maślany spód, lekko kwaskowate śliwki i chrupiąca beza. To wszystko zwieńczone aromatem cynamonu i wanilii. Bardzo jesienne ciasto, które z pewnością umili Wam chłodne popołudnia.

Składniki:

  • Składniki:
    Ciasto:
    420 g mąki tortowej
    200 g masła
    6 żółtek
    20 g cukru
    2 łyżeczki cukru z wanilią
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    Beza:
    6 białek
    180 g drobnego cukru
    szczypta soli
    Dodatkowo:
    800 g śliwek
    1 łyżka cukru z wanilią
    1 łyżeczka cynamonu
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Ciasto ze śliwkami i bezą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto:
    Masło z cukrami ucieramy na puszystą masę. Nie przerywając ucierania, stopniowo dodajemy żółtka. Następnie dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i dłonią zagniatamy kruszonkę. Garść kruszonki odkładamy do miseczki, posłuży nam do dekoracji. Pozostałą kruszonkę przekładamy na blachę o wymiarach 34×42, wyłożoną papierem do pieczenia. Rozprowadzamy równo po całej powierzchni i dociskamy lekko dłonią. Śliwki dokładnie myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym, kroimy na pół i usuwamy pestki. Połówki śliwek układamy na całej powierzchni ciasta. Śliwki posypujemy mieszanką cynamonu i cukru z prawdziwą wanilią.
  • 2. Beza:
    Do zimnych białek dodajemy sól i ubijamy na sztywną masę. Nie przerywając ubijania dodajemy stopniowo cukier. Ubijamy do momentu, aż rozpuści się cukier. Masę przekładamy do rękawa cukierniczego i dekorujemy wierzch ciasta, tworząc kratkę. Całość dekorujemy odłożoną kruszonką. Ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180′ C. Pieczemy 20 minut z funkcją termoobiegu. Następnie zmniejszamy temperaturę do 160’C i pieczemy kolejne 35 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować