Ciasto ze śliwkami i budyniem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wyciskamy sok z cytryny.
Masło ucieramy z cukrem. Dodajemy
ok. 100 ml mleka, mąkę
i jajka (żółtka i ubitą pianę), proszek
do pieczenia i sok z cytryny
oraz śmietanę. Ucieramy na
gładką masę. Dzielimy na 2 części.
Do jednej dodajemy 2 łyżki
mąki, do drugiej 2 łyżki kakao.
2.Dojrzałe śliwki kroimy na połówki
i usuwamy pestki. Oprószamy
mąką. Dno formy (40 x
60 cm) wykładamy papierem do
pieczenia. Najpierw wylewamy
ciasto jasne, później ciemne
i pionowo wkładamy śliwki. Pieczemy
ok. 60 minut w temp.
180 °C. Studzimy. W 3/4 l mleka
gotujemy budyń z 2 opakowań.
3.Wykładamy na ciasto. Zimne
polewamy polewą i posypujemy
orzechami.
Komentarze