Ciasto ze śliwkami i chałwą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Zaczynamy od przesiania do miski mąki i proszku do pieczenia. W drugiej misce łączymy masło, żółtka i cukier i miksujemy ok. 20 min (w jedną stronę). Jak masa stanie się pulchna dodajemy mąkę i proszek do pieczenia a następnie mleko i mieszamy.
Ciasto wylewamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia lub posmarowaną tłuszczem i posypaną bułką tartą. Układamy na wierzchu połówki śliwek brzuszkami do dołu. Wstawiamy do nagrzanegodo180'C piekarnika. Pieczemy 35-45 min. Jeżeli pieczemy bez termoobiegu to najpierw 15 min. sam dół, potem góra-dół. Wyjmujemy i studzimy ciasto.Polewa z chałwy;topimy margarynę,dodajemy cukier,mleko i razem mieszamy,na końcu dodajemy chałwę i mieszamy do rozpuszczenia.
Po wystudzeniu polewamy ciasto masą chałwową.Smacznego:)
Porady
Można również polać ciasto polewą czekoladową lub lukrem.Będzie równie pyszne.
Komentarze