Ciasto ze słonecznikiem

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób

Pyszne a zarazem bardzo delikatne

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób

Składniki:

  • składniki biszkopt: ( Blaszka 28cm x 25 cm )

    6 jajek,
    1 szklanka cukru,
    1 szklanka mąki,
    1 łyżeczka proszku do pieczenia.

    Składniki masa :

    120g miękkiego masła,
    2 łyżki mleka,
    300g łuskanego słonecznika,
    1/2 szklanki cukru pudru,
    1 puszka masy kajmakowej, ( użyłam 500g )

    Składniki polewa :

    50g czekolady gorzkiej,
    1 łyżka masła.

Ciasto ze słonecznikiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Ciasto ze słonecznikiem 1. Przygotowanie biszkopt :

    Białka ubij na sztywno, dodaj partiami cukier. Nie przerywając miksowania dodaj pojedynczo żółtka. Delikatnie wsyp mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i połącz składniki. Ciasto wylej do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia i piecz przez 20-25 minut w temperaturze 180 stopni.
  • 2. Przygotowanie masy :

    Słonecznik upraż na suchej patelni. Do miski wrzuć miękkie masło. Wsyp cukier puder i wlej mleko. Utrzyj wszystko na puszystą masę. Nie przerywając miksowania dodaj partiami masę krówkową. Na koniec wsyp słonecznik i delikatnie wymieszaj składniki. ( zostaw około 1/2 szklanki słonecznika do posypania góry ciasta )
  • 3. Przygotowanie polewy :

    Czekoladę i masło roztop w kąpieli wodnej. Dokładnie połącz składniki.
  • 4. Biszkopt przekrój na pół. 2/3 masy połóż na dolnym biszkopcie. Równomiernie rozsmaruj. Połóż drug.ą cześć biszkoptu i posmaruj resztą kremu. Posyp słonecznikiem. Małą łyżeczką polej górę ciasta polewą. Ciasto włóż do lodówki na 3 godziny.
  • 5. Ciasto możesz również udekorować kolorową cukrową posypką.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy