Ciasto ze słonecznikiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Przygotowanie biszkopt :
Białka ubij na sztywno, dodaj partiami cukier. Nie przerywając miksowania dodaj pojedynczo żółtka. Delikatnie wsyp mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i połącz składniki. Ciasto wylej do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia i piecz przez 20-25 minut w temperaturze 180 stopni.
2.Przygotowanie masy :
Słonecznik upraż na suchej patelni. Do miski wrzuć miękkie masło. Wsyp cukier puder i wlej mleko. Utrzyj wszystko na puszystą masę. Nie przerywając miksowania dodaj partiami masę krówkową. Na koniec wsyp słonecznik i delikatnie wymieszaj składniki. ( zostaw około 1/2 szklanki słonecznika do posypania góry ciasta )
3.Przygotowanie polewy :
Czekoladę i masło roztop w kąpieli wodnej. Dokładnie połącz składniki.
4.Biszkopt przekrój na pół. 2/3 masy połóż na dolnym biszkopcie. Równomiernie rozsmaruj. Połóż drug.ą cześć biszkoptu i posmaruj resztą kremu. Posyp słonecznikiem. Małą łyżeczką polej górę ciasta polewą. Ciasto włóż do lodówki na 3 godziny.
5.Ciasto możesz również udekorować kolorową cukrową posypką.
Komentarze