Ciasto ze słonecznikiem w karmelu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Masło ucieramy z cukrem, wbijamy jaja, mleko, dodajemy dżem, miksujemy wszystko na gładką masę. Wsypujemy mąkę wymieszaną z sodą, dodajemy aromat, ucieramy ponownie do uzyskania jednolitej konsystencji. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i pieczemy około 45 minut w temperaturze 180 stopni. Po upieczeniu, gdy ostygnie przekrawamy na pół
Z wymienionych składników gotujemy budyń i gorący wylewamy na ciasto, przykrywamy 2 blatem ciasta po czym chłodzimy w lodówce.
Na suchej patelni rumienimy słonecznik ,ciągle mieszamy.
Karmel - rozpuszczamy masło, dodajemy miód, mieszamy do połączenia, potem wsypujemy cukier, podgrzewamy, aż cukier się rozpuści, na końcu wsypujemy słonecznik, mieszamy i zagotowujemy. Całość wykładamy na ciasto i ponownie wkładamy do lodówki, gotowe! :)
Komentarze