Ciasta pierniczkowo -śliwkowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.jajka ubijamy z cukrem
mąki i proszek mieszamy i przesiewamy
mase jajeczną mieszamy z sypkimi składnikami delikatnie łyżką
przekładamy na blaszke 25*33
pieczemy w 180 C przez około 25-30 min
krem
odlewamy 3/4 szklanki mleka reszte gotujemy
w odlamym mleku rozprowadzamy żółtka mąke pszenna i ziemniaczaną
gdy mleko zagotuje się wsypujemy cukier mieszająć rozpuszczamy go
gorące mleko stopniowo dolewamy do masy żółtkowo mącznej
a potem spowrotem do gara i gotujemy jak budyń pilnujemy żeby się nie przypaliło
przelewamy na talerz i przykrywamy foliom spożywczą żeby nie zrobił się kożuch
masło ubujamy i dodajemy przestudzony budyń 1 łyżke ekstrakt u z wanilii
galaretka powidłwa
powidła wykładamy do miseczki
żelatyne rozpuszczamy w wodziw i dodajemy do powideł
dokładnie mieszamy i odrazu przekładamy na ciasto
biszkopt kroimy na 2 części
wykładamy na jedną część 3/4 masy ,układamy pokrojone w kostke pierniczki całą paczke
przykrywamy drugą częściom biszkopta
dociskamy delikatnie
wykładamy reszte kremu
i galaretke zrobioną z powideł
reszte pierniczków ścieramy na tartce o grubych oczkach na powidła
i chłodzimy w lodówce przez 2-3 godz
SMACZNEGO
Komentarze