Bardzo smaczne i kruche maślano-cytrynowe ciasteczka.Idealne do szkolnego lunch boxu:)
Składniki:
200 g zimnego masła
100 g drobnego cukru do wypieków(albo cukru pudru)
400 g mąki
1 jajko
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżka wody
strata skórka z jednej cytryny
Ciasteczka maślano-cytrynowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Masło posiekać,dodać pozostałe składniki,zagnieść szybko ciasto.Jeśli będzie zbyt klejące,dodać więcej mąki.Z ciasta zrobić kulę i wstawić do lodówki na conajmniej godzinę.Po tym czasie z ciasta odrywać mniejsze kawałki i rozwałkowywać.Wykrawać foremką różnorodne kształty.Układać na blaszce wyścielonej papierem do pieczenia.
2.Piec przez ok.10 min w 180 C.Studić na kratce.Dekorować według uznania.Ja udekorowałam lukrem z dodatkiem barwników spożywczych. Ciasteczka są również bardzo smaczne bez dekoracji.Smacznego:)
Komentarze