Delikatne jak mgiełka ciasteczka kokosowe, mega kokosowe w smaku i szybkie do wykonania. Nie zawierają mąki pszennej, więc jeśli pominiemy proszek do pieczenia lub dodamy taki bez mąki to będą bezglutenowe.
Ciasteczka mega kokosowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Miksując jajka powoli wlewać olej i mleczko kokosowe.
Gdy będzie jednolita płynna konsystencja miksując, stopniowo dosypywać mąkę wymieszaną z cukrem i proszkiem do pieczenia. Miksować do czasu, aż znikną wszelkie grudki.
Dodać wiórki kokosowe, ich ilość może być różna (zależy od jakości jakie mamy). Wymieszać, ma być dość gęsta konsystencja.
2.Nabierać łyżeczką ciasto, robić kulki wielkości orzecha włoskiego. Wykładać na formę wyłożoną papierem do pieczenia, kulki z góry spłaszczać, nadając kształt ciasteczek.
Piec w nagrzanym do 180 stopni C piekarniku 15 - 20 minut. Studzić na kratce.
3.Ciasteczka najlepsze są na drugi dzień, jeśli oczywiście zostaną. Zaraz po wystudzeniu są lekko miękkie.
W przepisie można pominąć proszek do pieczenia lub dodać taki bez dodatku mąki pszennej, wtedy ciasteczka będą bezglutenowe.
Z podanych proporcji wyszło 40 ciasteczek.
Komentarze