Ciasteczka mega kokosowe

0 (0 ocen)

Delikatne jak mgiełka ciasteczka kokosowe, mega kokosowe w smaku i szybkie do wykonania. Nie zawierają mąki pszennej, więc jeśli pominiemy proszek do pieczenia lub dodamy taki bez mąki to będą bezglutenowe.

Składniki:

  • 1/2 szklanki mąki kokosowej
    4 jajka
    1/2 szklanki płynnego oleju kokosowego
    1/2 puszki mleczka kokosowego
    1 szklanka wiórków kokosowych
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    1/2 szklanki cukru trzcinowego
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Ciastka

Ciasteczka mega kokosowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Miksując jajka powoli wlewać olej i mleczko kokosowe.
    Gdy będzie jednolita płynna konsystencja miksując, stopniowo dosypywać mąkę wymieszaną z cukrem i proszkiem do pieczenia. Miksować do czasu, aż znikną wszelkie grudki.
    Dodać wiórki kokosowe, ich ilość może być różna (zależy od jakości jakie mamy). Wymieszać, ma być dość gęsta konsystencja.
  • 2. Nabierać łyżeczką ciasto, robić kulki wielkości orzecha włoskiego. Wykładać na formę wyłożoną papierem do pieczenia, kulki z góry spłaszczać, nadając kształt ciasteczek.
    Piec w nagrzanym do 180 stopni C piekarniku 15 - 20 minut. Studzić na kratce.
  • 3. Ciasteczka najlepsze są na drugi dzień, jeśli oczywiście zostaną. Zaraz po wystudzeniu są lekko miękkie.
    W przepisie można pominąć proszek do pieczenia lub dodać taki bez dodatku mąki pszennej, wtedy ciasteczka będą bezglutenowe.
    Z podanych proporcji wyszło 40 ciasteczek.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mąka kokosowa Olej Wiórki kokosowe

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować