Ciasteczka na bazie serka homogenizowanego/wiejskiego

4.5 (194 ocen)

Serek homogenizowany nawet pasuje do ciasteczek ale serek wiejski ? absolutnie tak! Ciasto w fakturze przypomina ciasto francuskie, super pyszne :)

Składniki:

  • 2 szklanki mąki,
    100 g masła,
    1 serek homogenizowany waniliowy/wiejski 200g,
    1-3 łyżki cukru (opcjonalnie),
    1 cukier waniliowy ( opcjonalnie)
    1 łyżka kakao,
    dżem śliwkowy,
    masa kajmakowa, truflowa.
Wystaw ocenę:

4.5 (194 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Ciastka

Ciasteczka na bazie serka homogenizowanego/wiejskiego - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • upieczone ciasteczka 1. Zaczynamy naturalnie od wyrobienia ciasta. Mąką, pokrojone w kostkę masło wrzucamy do miski, dodajemy kakao. Dodajemy serek waniliowy lub wiejski. Jeśli jest to serek waniliowy to dodajemy do ciasta 1 łyżkę cukru, natomiast jeżeli zdecydowaliśmy się na wiejski, to wtedy dodajemy 3 łyżki cukru i cukier waniliowy. Po wyrobieniu ciasta należy je schłodzić chwilę w lodówce. Po wyjęciu ciasta , wałkujemy je na grubość 0,5 cm i wykrawamy dowolne kształty. Po łyżeczce dżemu bądź masy kajmakowej kładziemy na wierzch. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 200 stopni, pieczemy 18 minut.

Porady

Jeżeli chcemy uzyskać miękkie ciasteczka to pieczemy tylko 15 minut. Obie wersje smakują dobrze :)

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Serek

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować