Ciasteczka owsiane z żurawiną i białą czekoladą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Masło utrzeć, wsypać cukier dalej ucierając, aż do jego rozpuszczenia. Wbić jajko, wlać ekstrakt z wanilii. Zamieszać. Wsypać resztę składników i dokładnie wymieszać.
Z powstałego ciasta formować kulki wielkości małego orzecha włoskiego. Układać je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w sporych odstępach (ciasteczka podczas pieczenia "rozlewają się") i delikatnie spłaszczać łyżką. Piec w temperaturze 180 stopni przez 15 -17 minut do lekkiego zbrązowienia. Po wyjęciu z piekarnika chwilę odczekać, po czym przełożyć ciasteczka na kratkę i wystudzić.
Ciasteczka zachowują swoją świeżość i chrupkość przez kilka dni (nie wiem czy dłużej - bo nigdy nie przetrwały zbyt długo) zamknięte w szczelnym pojemniku.
Komentarze