Ciasteczka owsiane z żurawiną i białą czekoladą

0 (0 ocen)

  • Dla 8 osób
  • Łatwy

3M: megaszybkie, megałatwe, megapyszne :-)

  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - masło: 200 gramów
    - cukier trzcinowy: 0.5 szklanki
    - jajka: 1 sztuka
    - ekstrakt z wanilii: 1 łyżeczka
    - płatki owsiane: 2.5 szklanki
    - mąka pszenna: 1 szklanka
    - proszek do pieczenia: 0.75 łyżeczki
    - soda oczyszczona: 0.5 łyżeczki
    - sól: 1 szczypta
    - biała czekolada (grubo posiekana): 50 gramów
    - suszona żurawina: 100 gramów
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciastka

Ciasteczka owsiane z żurawiną i białą czekoladą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Masło utrzeć, wsypać cukier dalej ucierając, aż do jego rozpuszczenia. Wbić jajko, wlać ekstrakt z wanilii. Zamieszać. Wsypać resztę składników i dokładnie wymieszać.
    Z powstałego ciasta formować kulki wielkości małego orzecha włoskiego. Układać je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w sporych odstępach (ciasteczka podczas pieczenia "rozlewają się") i delikatnie spłaszczać łyżką. Piec w temperaturze 180 stopni przez 15 -17 minut do lekkiego zbrązowienia. Po wyjęciu z piekarnika chwilę odczekać, po czym przełożyć ciasteczka na kratkę i wystudzić.
    Ciasteczka zachowują swoją świeżość i chrupkość przez kilka dni (nie wiem czy dłużej - bo nigdy nie przetrwały zbyt długo) zamknięte w szczelnym pojemniku.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować