Ciasteczka amoniaczki

4.5 (186 ocen)

  • 1 godz. 20 min

Ciasteczka mojego dzieciństwa, pyszne, chrupiące, po prostu super.

  • 1 godz. 20 min

Składniki:

  • 4 szklanki mąki pszennej (ok.680 g)
    1 szklanka cukru pudru (ok.170 g )
    amoniak spożywczy opakowanie 30 g
    1 łyżka cukru waniliowego
    200 g masła
    4 żółtka
    1 całe jajko
    pół szklanki kwaśnej śmietany 18 %
    dodatkowo jedno jajko i cukier trzcinowy do posypania
Wystaw ocenę:

4.5 (186 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Ciastka

Ciasteczka amoniaczki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • wycinanie ciasteczek 1. Wszystkie składniki wyrabiamy na jednolite, elastyczne ciasto, podsypując mąką jak zbytnio się klei. Wkładamy na 30 minut do lodówki by odpoczęło.
    Ciasto dzielimy na mniejsze części każdą wałkujemy na placek o grubości mniejszej niż pół centymetra.
    Wycinamy foremką kształty.
  • dekorowanie 2. Każde ciasteczko smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy cukrem trzcinowym lub innym grubszym.
    Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy ok 10 minut, na złoty kolor, w 180 *

    SMACZNEGO
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Amoniak

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować