Ciasteczka mojego dzieciństwa, pyszne, chrupiące, po prostu super.
1 godz. 20 min
Składniki:
4 szklanki mąki pszennej (ok.680 g)
1 szklanka cukru pudru (ok.170 g )
amoniak spożywczy opakowanie 30 g
1 łyżka cukru waniliowego
200 g masła
4 żółtka
1 całe jajko
pół szklanki kwaśnej śmietany 18 %
dodatkowo jedno jajko i cukier trzcinowy do posypania
Ciasteczka amoniaczki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wszystkie składniki wyrabiamy na jednolite, elastyczne ciasto, podsypując mąką jak zbytnio się klei. Wkładamy na 30 minut do lodówki by odpoczęło.
Ciasto dzielimy na mniejsze części każdą wałkujemy na placek o grubości mniejszej niż pół centymetra.
Wycinamy foremką kształty.
2.Każde ciasteczko smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy cukrem trzcinowym lub innym grubszym.
Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy ok 10 minut, na złoty kolor, w 180 *
Komentarze