Ciasteczka bakaliowe z czekoladą bez pieczenia

4.51 (166 ocen)

  • 60 min

Gotowe nawet w niecałą godzinę, nie wymagają pieczenia. Chrupiące, bogate w bakalie i rozpływającą się w ustach czekoladę. Wspaniały dodatek do popołudniowej kawy. Ładnie zapakowane mogą stanowić piękny podarunek dla bliskiej osoby.

  • 60 min

Składniki:

  • - tabliczka (100 g) mlecznej czekolady,
    - tabliczka (100 g) czekolady deserowej,
    - 3/4 szklanki płatków śniadaniowych pełnoziarnistych lub kukurydzianych,
    - po 2 łyżki posiekanych orzechów włoskich i laskowych,
    - po 2 łyżki suszonej żurawiny i rodzynek,
    - łyżka płatków migdałowych.
Wystaw ocenę:

4.51 (166 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Ciastka

Ciasteczka bakaliowe z czekoladą bez pieczenia - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Płatki delikatnie rozdrobnij, wymieszaj z posiekanymi bakaliami - orzechami, rodzynkami i żurawiną oraz płatkami migdałowymi.
  • 2. Obie czekolady stop w kąpieli wodnej, dodaj płatki z bakaliami, dokładnie wymieszaj, tak, by czekolada pokryła wszystkie składniki.
  • 3. Deseczkę lub blachę do pieczenia wyłóż folią aluminiową, wykładaj po ok. 1-2 łyżki masy formując najeżone ciasteczka. Odstaw na około 2 minuty, po tym czasie włóż do lodówki na minimum 20 minut.

Porady

Do masy można także dodać inne bakalie, np. pokrojone w paseczki morele.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować