Ciasteczka - czekoladowe serduszka

0 (0 ocen)

  • 60 min

Propozycja na smakowite, mocno kakaowe ciasteczka otulone mleczną czekoladą.

  • 60 min

Składniki:

  • - 350 g mąki pszennej typ 650
    - 170 g cukru brązowego
    - 110 g masła
    - 40 g gorzkiej czekolady
    - 5 łyżeczek ciemnego kakao
    - 2 jajka
    - 50 ml mleka
    - szczypta soli
    - 1 łyżeczka sody oczyszczonej
    - ziarenka z laski wanilii
    POLEWA:
    - 2 czekolady mleczne
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Ciastka

Ciasteczka - czekoladowe serduszka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1 1. Masło i gorzką czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej (metalową miskę ustawiamy na garnku z gotująca się wodą).
  • 2 2. Do ciepłego masła i czekolady dodajemy cukier trzcinowy i dokładnie mieszamy. Zawartość studzimy.

    * do przygotowania ciasteczek możemy użyć także zwykłego cukru
  • 3 3. Do miski przesiewamy mąkę i dodajemy pozostałe suche składniki: kakao, sodę oczyszczoną oraz szczyptę soli i wszystko dokładnie mieszamy.
  • 4 4. Do suchych składników dodajemy ostudzone masło z czekoladą i cukrem, 2 jajka, ziarenka wanilii oraz mleko i zagniatamy ciasto.

    Ciasto rozwałkowujemy i wycinamy kształty za pomocą foremki, które układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
  • 5 5. Ciasteczka wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i pieczemy około 11 minut.

    Po ostygnięciu polewamy je lub maczamy w rozpuszczonej w kąpieli wodnej mlecznej czekoladzie i zostawiamy do stężenia polewy.
    Życzę smacznego! :)

Porady

Gotowe ciasteczka przechowujemy w metalowej puszce.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować