Ciasteczka czekoladowe z miętą

4.49 (168 ocen)

  • 10 min

Obłędnie pyszne ciasteczka o smaku czekoladowo-miętowym. Swym aromatem podczas pieczenia wypełniają cały dom. Są bardzo proste w wykonaniu i szybko się je robi.

  • 10 min

Składniki:

  • 1,5 szklanki mąki
    szklanka cukru
    1/2 szklanki gorzkiego kakao
    2-4 łyżki posiekanej mięty (może być suszona)
    2 jajka
    1/4 kostki masła
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    szczypta soli
    + cukier puder do posypania
Wystaw ocenę:

4.49 (168 ocen)

Zobacz również:

Desery Ciastka

Ciasteczka czekoladowe z miętą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Ciateczka 1. Masło roztopić w rondelku, odstawić na chwilę, aby przestygło. W misce połączyć resztę składników, dodać przestudzone masło a na koniec jajka.
  • Ciasteczka 2. Zagnieść ciasto, uformować kulę, owinąć folią aluminiową i włożyć na ok 1 godzinę do lodówki.
  • Ciasteczka 3. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Z ciasta uformować kuleczki wielkości orzecha włoskiego i piec ok 10-15 min w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 stopni. Po wystygnięciu posypać cukrem pudrem.

Porady

Jeżeli ciasteczka popękają nam podczas pieczenia, nie martwmy się tym, to dodatkowy atut. Wtedy zamiast sypać cukrem, można je w nim obtoczyć, tak by pęknięcia były ciemne, będą ślicznie wyglądały i dekorowały Świąteczny stół.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czekolada Mięta

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Boże narodzenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować