Ciasteczka czekoladowo-kajmakowe

0 (0 ocen)

  • 40 min

Szybkie, proste i niezwykle smaczne ciasteczka, mocno czekoladowe, które zachwycą smakiem nawet wybrednych łasuchów ;)

  • 40 min

Składniki:

  • 20 dag mąki,
    8 dag kakao,
    8 dag masła lub margaryny.
    15 dag cukru kryształu,
    1 żółtko,
    1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej,
    2 łyżki śmietany12 %,
    1 łyżeczka cukru waniliowego,
    0,5 łyżeczki soli,
    0,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
    1/2 puszki mleka skondensowanego lub gotowej masy krówkowej,
    orzechy, rodzynki bądź migdały (do dekoracji).
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Ciastka

Ciasteczka czekoladowo-kajmakowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Zamkniętą puszkę z mlekiem należy wcześniej gotować przez 2 godziny w wodzie, chyba że używamy gotowej masy krówkowej to należy ja tylko wstawić na chwilę do gorącej wody aby uzyskać płynną konsystencję przed nałożeniem na ciasteczka.
  • 2. Suche składniki oprócz cukru wymieszać razem w misce lub na stolnicy.
  • 3. Margarynę utrzeć z cukrem, dodać żółtko i śmietanę, ucierać jeszcze chwilę i gotową masę przenieść do suchych składników. Zarobić ciasto.
  • 4. Z kulki ciasta odłamywać kawałki wielkości orzecha włoskiego i formować kuleczki. Układać na blaszce wyłożonej papierem bądź wysmarowanej olejem i piec 20 min w temp. 180 stopni.
  • 5. Wyjmować ciastka i w gorących robić wgłębienia, do których następnie należy nałożyć masę krówkową i udekorować kawałkiem orzecha, rodzynką bądź migdałem.

Porady

Ciasteczka można też spłaszczyć lekko na blaszce przed pieczeniem i nie trzeba wtedy robić w nich otworów po upieczeniu lecz tylko posmarować masą krówkową.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować