100g miękkiego masła
180g chałwy sezamowej (ja użyłam kakaowej)
⅓ szklanki cukru pudru
1 ½ szklanki mąki
1 jajko
1 łyżeczka sody
1 łyżeczka wody
białko jajka i sezam do posypania ciasteczek ( w moim przypadku bez posypki)
Ciasteczka chałwowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Chałwę pokruszyć do miski, dodać cukier puder i masło, zmiksować na puszystą masę. Dodać jajko i wodę, zmiksować.
Do masy przesiać mąkę z sodą, zmiksować na dość gęste ciasto.
Z ciasta formować kulki o wielkości orzecha włoskiego, układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, każde ciasteczko lekko spłaszczać. Smarować białkiem i posypać sezamem.
Piec w 160 stopniach około 12-15 minut do zezłocenia.
Komentarze