Ciasteczka digestive

4.5 (141 ocen)

  • 45 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Digestive to najbardziej popularne ciasteczka w UK. Są kruche, pełnoziarniste, o charakterystycznym słodko - słonym smaku. Najlepsze z mleczną czekoladą.

  • 45 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 175 g mąki pełnoziarnistej
    50 g mąki pszennej
    50 g zmielonych płatków owsianych
    pół łyżeczki soli
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    100 g masła
    3-4 łyżki brązowego cukru
    60 ml mleka
    ewentualnie mleczna lub gorzka czekolada
Wystaw ocenę:

4.5 (141 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Ciastka Herbaty

Ciasteczka digestive - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Ciasteczka digestive 1. Płatki owsiane zmielić blenderem ale niezupełnie na mąkę.
  • Ciasteczka digestive 2. Połączyć z mąką pełnoziarnistą i pszenną, solą, proszkiem do pieczenia, masłem, cukrem i mlekiem. Zagnieść lub zmiksować końcówką z hakiem na jednolite ciasto.
  • Ciasteczka digestive 3. Wałkować je na grubość około 4 - 6 mm. Wycinać szklanką lub foremką ciastka o średnicy około 5 cm. Dziurkować widelcem.
  • Ciasteczka digestive 4. Wyłożyć na wyłożona papierem do pieczenia blachę, piec około 15-17 minut w temperaturze 185ºC.
    W gustu można przygotować je z czekoladą. Wystarczy roztopić ją w kąpieli wodnej i posmarować nią spodnia część ciasteczek.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Herbatniki Herbata Herbata

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować