Ciasteczka francuskie

0 (0 ocen)

  • Łatwy

Czasami najprostsze rozwiązania sa najlepszymi... Tanie, szybkie i łatwe ciastka francuskie. Rozpływają się w ustach.

  • Łatwy

Składniki:


  • - płat ciasta francuskiego: 275 gramów
    - jajko kurze,: 1 sztuka
    - cukier wanilinowy opakowanie: 1 opakowanie
    - cukier kryształ albo drobny: 6 łyżek
    - mleko: 1.5 szklanki
    - budyń śmietankowy lub waniliowy: 1 opakowanie
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciastka Jajko

Ciasteczka francuskie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Ciastka francuskie 1. Zagotować 1 szklankę mleka. W pozostałej ilości rozpuścić budyń i cukier. Ugotować budyń i odstawić do ostygnięcia.
  • 2. Ciasto smarować roztrzepanym jajkiem i podzielić je na prostokąty. Na każdym prostokącie położyć łyżeczkę zimnego budyniu. Ciastko złożyć na pół, a brzegi zlepiać widelcem zamoczonym w wodzie (aby nie przyklejał się do ciasta).
  • 3. Ciastka ułozyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzać do 190 stopni.
  • 4. Ciastka smarować rozkłóconym jajkiem i posypać cukrem wanilinowym.
  • 5. Piec 20-25 minut, pilnując, by się nie przypaliły (wystarcza 20 min.).
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jajka Mleko

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować