375 gram ciasta francuskiego, 1 rolka, ale teraz w Biedronce są rolki z gratisem, więc tyle ważyła.
1 puszka masy makowej z Bakalland
Ew osączone wisnie z syropu, tym razem pominęłam
1 żółtko roztrzepane z 1 łyżką gęstej smietany 18 %
Troszkę cukru do oprószenia
Ciasteczka francuskie z makiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Piekarnik rozgrzać do 200 stopni. Blachę piekarnikową wysłać papierem do pieczenia.
Ciasto rozwinąć, nie trzeba wałkować, posmarować po całości masą makową i Ew rozłożyć wisienki.
Zrolować od krótszego boku
2.Roladę pokroić w grubsze krążki. Mnie wyszło 9 sztuk.
Wierzch posmarować jajkiem ze smietaną i oprószyć cukrem.
Wstawić do nagrzanego piekarnika na ok. 25 minut.
Komentarze