Ciasteczka francuskie z masą kubusiową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wlewamy kubusia do rondelka ( odlewamy ćwierć szklanki) i gotujemy. Do reszty wsypujemy budyń i mieszamy, żeby oczywiście grudek nie narobić :) Kiedy kubuś się zacznie gotować, dolewamy rozrobiony budyń i mieszamy, aż masa stężeje. Możemy w trakcie gotowania oczywiście masę dosłodzić lub tj. ja dosypać cynamonu. Zostawiamy masę do wystudzenia i stężenia i zajmujemy się ciastem:)
2.Ciasto francuskie kroimy w kwadraty i nakładamy na nie trochę kubusiowej masy a następnie sklejamy ciasto jak pierogi.( oczywiście można je złożyć dowolnie tylko tak aby masa się nie wylała z ciastek:) )
3.Ciastka smarujemy rozmąconym jajkiem i wkładamy do rozgrzanego do 200 stopni piekarnika na ok.15 minut. Gotowe ciastka można posypać cukrem pudrem (którego ja oczywiście nie miałam) lub ozdobić wedle uznania.
Komentarze