Ciasteczka grzybki z patelni

4.37 (173 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 2 godz. 40 min
  • Dla 10 osób

Kolejna odsłona słodkich grzybków, tym razem smażonych w specjalnej patelni. To bardzo atrakcyjne i pyszne ciasteczka. Przyciągają wzrok i kuszą bardziej niż inne słodkości.

  • 2 godz. 40 min
  • Dla 10 osób

Składniki:

  • 700 g mąki
    250 g margaryny
    1/2 szkl cukru
    1 cukier waniliowy
    2 jajka
    2 żółtka
    1 łyżeczka proszku do pieczenia

    Dodatkowo:

    1 mleczna lub gorzka czekolada
    1 biała czekolada
    4-5 łyżek maku
    olej do smarowania patelni
Wystaw ocenę:

4.37 (173 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Ciastka

Ciasteczka grzybki z patelni - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Odpowiednią ilość mąki przesypujemy na stolnicę. Robimy w niej spory dołek, do którego dodajemy jajka, żółtka, cukier, cukier waniliowy, proszek do pieczenia oraz startą na tarce margarynę. Zagniatamy ciasto i schładzamy w lodówce przez godzinę.
  • Ciasto dzielimy na około 50 kawałków. 2. Zimne ciasto zagniatamy przez chwilę. Wałkujemy dłońmi w rulonik i dzielimy na około 50 kawałków.
  • Patelnię nagrzewamy dobrze z obu stron. 3. Patelnię z otworami w kształcie grzybków nagrzewamy z obu stron. Za każdym razem przed smażeniem smarujemy otwory olejem.
  • Ciasto umieszczamy tylko w jednej części patelni. 4. Kawałki ciasta ( 8 w przypadku mojej patelni) umieszczamy tylko w jednej części. Muszą wypełnić całe otwory inaczej grzybki będą „niezgrabne”. Dociskamy drugą część i smażymy około po 2 minuty z obu stron.
  • Ostrożnie wyjmujemy ciasteczka. 5. Ciasteczka wyjmujemy szczypcami lub podważamy delikatnie nożem. Resztki ciasta, które wyciekły podczas smażenia mogą trochę przywierać.
  • Nadmiar ciasta usuwamy nożem. 6. Kiedy grzybki już ostygną pozbawiamy je nadmiaru ciasta, skrobiąc delikatnie brzegi ostrym nożem.
  • Dekorowanie czekoladą zaczynamy od "nóg" grzybków. 7. Teraz pora na dekorowanie. Proponuję zacząć od dolnej części, ponieważ czekolada rozpuszcza się pod wpływem ciepłych dłoni. Najpierw rozpuszczamy w kąpieli wodnej białą czekoladę. Jedna tabliczka spokojnie wystarczy na całą porcję. Za pomocą pędzelka malujemy „nogi” grzybków. Możemy również zanurzyć je w czekoladzie a nadmiar usunąć pędzelkiem lub małą łyżeczką. Końcówki maczamy w maku. Każdy grzybek ustawiamy „kapeluszem” do dołu. Ja układałam je na dużej pokrywie lub w rogach pojemników na jajka.
  • Ciemną czekoladą malujemy "kapelusze". 8. Kiedy biała czekolada dobrze zastygnie rozpuszczamy mleczną (lub gorzką). Dla ułatwienia możemy umieścić grzybki w wąskich kieliszkach i dopiero pomalować lub trzymać w rękach delikatnie za „nogę”. Ciemną czekoladę nakładamy pędzelkiem podobnie jak białą lub maczamy „kapelusz” i zdejmujemy nadmiar. Grzybki układamy z brzegu pokrywy lub talerzyka tak, aby górna część wystawała poza i nie dotykała brzegu.

Porady

Tak udekorowane ciasteczka zostawiamy do całkowitego wyschnięcia. Następnie przekładamy do plastikowego pojemnika i przechowujemy w lodówce.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czekolada Grzyby

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować