Ciasteczka korzenne z miętą

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 30 min

Ekspresowe ciasteczka korzenne z miętą. Ciasteczka przypominają pierniczki, są mięciutkie i puszyste. Udekorowane miętowym lukrem kuszą wyglądem i zapachem. Ja użyłam ekstraktu z mięty, jest bardzo wydajny, wystarczy pół łyżeczki, by potrawy nabrały intensywnie miętowego smaku.

  • 30 min

Składniki:

  • Składniki na około 25-30 sztuk:
    330g mąki pszennej
    130g kwaśnej śmietany 18%
    200g cukru
    1 jajko
    2 łyżeczki przyprawy do piernika
    pół łyżeczki sody
    pół łyżeczki ekstraktu z mięty lub łyżeczka suszonej mięty zmielonej na proszek

    Na lukier:
    2 szklanki cukru
    4 łyżki ciepłej wody
    1/4 łyżeczki ekstraktu z mięty lub kilka kropli miętowych (aptecznych)
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Ciastka Pierniczki

Ciasteczka korzenne z miętą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wykonanie:
    Ciasto: wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Śmietanę mieszamy z sodą, jajkiem i cukrem. Dodajemy kakao, przyprawę do piernika, miętę, mąkę i miksujemy do powstania gładkiego ciasta. Lekko zwilżonymi dłońmi formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasteczka pieczemy w 200 stopniach około 12 minut.

    Lukier: do cukru pudru dodajemy ciepłą, przegotowaną wodę i miętę. Ucieramy do powstania gęstego lukru. Jeśli lukier jest zbyt gęsty dodajemy więcej wody. Lukier przekładamy do woreczka foliowego, odcinamy końcówkę woreczka by powstał niewielki otwór. Dekorujemy pierniczki.

    SMACZNEGO!

Porady

Ciasteczka najlepiej przechowywać w metalowej puszce.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Pierniczki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta

Podobne przepisy

To może cię zainteresować