ciasteczka korzenne z miodem

4.48 (170 ocen)

  • 60 min

Chodząc jeszcze do szkoły zawsze piekłam je na spotkania z przyjaciółkami. Jadłyśmy je wtedy świeże, jeszcze twarde i chrupiące maczając w herbacie. I takie są najlepsze, choć przełożone dżemem lub polane czekoladą wcale nie są gorsze.Przy nich moje ulubione sklepowe pierniczki zostają daleko w tyle

  • 60 min

Składniki:

  • na około 100 sztuk:
    2,5 szklanki mąki
    1/2 szklanki cukru pudru
    1/2 szklanki miodu
    1,5 łyżeczki sody
    1 opakowanie przyprawy korzennej (bez kakao)
    1 jajko
    50 g masła
Wystaw ocenę:

4.48 (170 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Ciastka

Ciasteczka korzenne z miodem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Masło z miodem podgrzewać powoli aż do rozpuszczenia miodu, ale nie wolno zagotować! Mąkę z sodą przesiać,dodać resztę składników i ostudzone masło z miodem. Wszystko dokładnie wymieszać i zagnieść ciasto. Następnie rozwałkować na podsypanej mąką stolnicy (jeśli będzie się kleić to trzeba chwilę odczekać aż ciasto stężeje) i foremkami wykrawać ciasteczka. Piec na papierze w 200*C około 5 minut (pilnować bo szybko się spalą!) wyciągać kiedy będą złote ale miękkie.

Porady

Można przełożyć dżemem i polać polewą lub nieprzełożone przechowywać w puszcze nawet 2 tygodnie. Ciasteczka po upieczeniu będą twarde ale drugiego dnia zmiękną.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Boże narodzenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować