Ciasteczka pisanki

4.5 (187 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 50 min
  • Więcej niż 10 osób

Kruche ciasteczka, ozdobione lukrem, to smaczna ozdoba świątecznego stołu.

  • 50 min
  • Więcej niż 10 osób

Składniki:

  • 300 g mąki
    200 g masła
    3 żółtka
    2 łyżki cukru pudru
    1 cukier waniliowy
    1 łyżka kwaśnej śmietany
    1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

    Lukier:
    1 białko
    ok. 1.5 szklanki cukru pudru
    1 łyżeczka soku z cytryny
    barwniki
Wystaw ocenę:

4.5 (187 ocen)

Zobacz również:

Desery Ciastka

Ciasteczka pisanki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę siekać z masłem, żółtka utrzeć z cukrem, proszek wymieszać ze śmietaną.
  • 2. Wszystko połączyć i zagnieść ciasto. Wstawić na godzinę do lodówki.
  • 3. Cienko wałkować i wycinać foremką w kształcie jajka. Piec na złoty kolor 12 - 15 min. w temp. 180 stopni.
  • 4. Lukier: Na niskich obrotach miksera ubijać białko i stopniowo po łyżeczce dodawać cukier puder i sok z cytryny. Mieszać ok. 10 minut. Zbyt gęsty lukier rozrzedzić odrobiną soku z cytryny. Podzielić na kilka porcji, zabarwić i przekładać do rękawa cukierniczego, odciąć róg i dowolnie udekorować zimne ciastka.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mąka Masło

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować