Ciasteczka pomarańczowe

0 (0 ocen)

  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Pyszne, pachnące ciasteczka. W wersji dorosłej można dodać likier pomarańczowy.

  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • CIASTECZKA:
    - mąka (dodatkowo 2 - 3 łyżki do podsypania stolnicy): 300 gramów
    - skórka pomarańczowa kandyzowana: 100 gramów
    - cukier: 50 gramów
    - żółtko: 1 sztuka
    - cukier waniliowy: 1 opakowanie
    - sok z pomarańczy: 2 łyżki
    - zimne masło: 150 gramów
    LUKIER:
    - białko: 1 sztuka
    - cukier puder (można dać więcej albo rozrzedzić odrobiną soku z pomarańczy): 220 gramów
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciastka

Ciasteczka pomarańczowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę wymieszać z cukrem, cukrem waniliowym, dodać skórkę z pomarańczy, zimne, posiekane masło, żółtko i sok z pomarańczy. Zagnieść ciasto, owinąć folią i schłodzić przez ok. 45 min.
    Ciasto rozwałkować na posypanej mąką stolnicy, wyciąć foremką gwiazdki, albo inne świąteczne wzorki. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piec 10 – 12 minut w 180 st. C na złoty kolor.
  • dekorowanie ciasteczek 2. Białko ubić z cukrem pudrem na dość sztywną masę. Przygotować szpryckę do kremów, kolorową posypkę lub inne dowolne ozdoby.
  • dekorowanie ciasteczek 3. Szpryckę napełnić lukrem. Ciasteczka lukrować w fantazyjne wzory.
  • dekorowanie ciasteczek 4. Można też dodatkowo posypać ozdobną posypką.
  • 5. Odłożyć do zastygnięcia lukru.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować