Ciasteczka rude liski

4.5 (191 ocen)

  • 2 godz.

Te ciasteczka upiekłam na Halloween dla dzieci oraz na bal jesienny. Są pyszne i ładne. Lukrowanie jest tutaj sprawdzianem manualnych zdolności, ale smak jest zawsze najważniejszy. Polecam. Dzieci i dorośli byli zachwyceni.

  • 2 godz.

Składniki:

  • na ciasteczka :
    - mąka pszenna tortowa lub krupczatka : 600 g
    - zimne masło 82% : 400 g
    - cukier puder zwykły lub z aromatem cytrynowym : 200 g
    - małe jajka ( z lodówki) : 2 sztuki
    - zimny sok z pomarańczy : 1 łyżka

    na lukier :
    - cukier puder : 2 szklanki
    - gorąca woda : 5-6 łyżek
    - barwnik pomarańczowy w żelu : 2 krople
    - barwnik czarny w żelu : 3 krople

    ponadto:
    mąka do podsypywania blatu : 6 łyżek
Wystaw ocenę:

4.5 (191 ocen)

Ciasteczka rude liski - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Masło i mąkę posiekać nożem, dodać cukier puder, sok z pomarańczy i jajka, połączyć. Zawinąć w folię, ostawić do lodówki na godzinę.
  • 2. Do naczynia wsypać cukier puder, dodawać stopniowo gorącą wodę, dokładnie wymieszać. Lukier powinien być gęsty, aby nie spływał z ciastek. Połowę lukru przelać do innego naczynia, dodać pomarańczowy barwnik, wymieszać.
  • 3. Resztę lukru podzielić na dwie części, tę większą odstawić. Do mniejszej dodać czarny barwnik, wymieszać.
  • 4. Piekarnik nagrzać do temp. 180 stopni C. Przygotować dwie blachy wyłożone papierem do pieczenia.
  • 5. Ciasto wyjąć z lodówki, podzielić na cztery części. Dwie pozostawić do rozwałkowania, resztę przełożyć do lodówki.
  • ciasteczka rude liski 6. Ciasto rozwałkować na grubość 5 mm. Foremką wykrwać ciasteczka, mogą to być liski, wiewiórki lub inne zwierzątka. Ciasteczka układać na blasze, Wstawić do piekarnika, piec 12-13 minut. Gdy porcja ciastek będzie w piekarniku, rozwałkować drugą część ciasta i powtórzyć czynności. Wyjąć upieczone ciastka, wstawić kolejne do upieczenia i tak do wykorzystania całego ciasta.
  • rude liski Nebliny 7. Ciasteczka wystudzić. Lukrować starannie, ewentualnie gdyby zabrakło lukru przygotować kolejna porcję.

Porady

Ciastka mogą być oczywiście wykrawane różnymi foremkami, a lukier barwiony według uznania.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować