Ciasteczka renifery

4.5 (191 ocen)

  • 60 min

Wyśmienite ciasteczka na imprezy okolicznościowe. Świetnie się prezentują na stole. Uśmiech na twarzy dzieci czy gości - gwarantowany! Zaimponuj znajomym! :)

  • 60 min

Składniki:

  • Ciasto:
    250 g margaryny
    1/2 szklanki cukru
    16 g cukru waniliowego
    5 żółtek
    1 łyżka smalcu
    1/2 kg mąki
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    Dekoracja:
    lentynki (drażetki) lub coś innego okrągłego. Ja powybierałam czerwone lentynki.
    cukier puder i woda
    pisaki/ rozpuszczona czekolada/ cukier puder z dodatkiem kakao

Wystaw ocenę:

4.5 (191 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Ciastka

Ciasteczka renifery - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Ciastka 1. Margarynę, cukier, cukier waniliowy i żółtka posiekać. Dodać mąkę, śmietanę, smalec i proszek do pieczenia. Wszystkie składniki dobrze zagnieść. Ciasta nie trzeba wkładać do lodówki. Można od razu rozwałkować. Rozwałkować na ok 0,5 cm, Wykroić szklanką kółka i ułożyć na wysmarowanej blaszce tłuszczem (ja piekłam na czarnej blaszce). Piec ok 15 minut w nagrzanym piekarniku do 180 stopni. Upieczone ciastka udekorować pisakami, ale można także użyć rozpuszczonej czekolady czy zrobić lukier i dodać do niego kakao. Nosek przykleić na lukier aby dobrze się trzymał.

    Tak przyrządzone ciastka są gotowe do podania :) Smacznego!

Porady

Smalec nadaje kruchość tym ciasteczkom . Dla tych co nie lubią smalec- nie czuć go :) Radzę nie smarować ciastek białkiem, ponieważ nie wyglądają ładnie po upieczeniu-błyszczą się (co widać po niektórych na zdjęciu). Długość pieczenia zależy od nas. Zależy jaki kolor ciasteczek chcemy uzyskać.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta

Podobne przepisy

To może cię zainteresować