Ciasteczka renifery

4.49 (142 ocen)

  • 60 min
  • Dla 4 osób

Od kiedy Dorota mojewypieki podzieliła się przepisem na ciasteczka renifery to za mną chodziły, ale dopiero w tym roku udało mi się je przygotować, kiedy to urządziłam domową cukiernię z wypiekanymi ciasteczkami :).

  • 60 min
  • Dla 4 osób

Składniki:

  • 125 g masła
    125 g cukru pudru
    jajko
    250 g mąki
    łyżeczka ekstraktu waniliowego

    czekolada (ok. 50 g)
    czerwone lentilki/groszki czekoladowe
Wystaw ocenę:

4.49 (142 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Ciastka

Ciasteczka renifery - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Masło wymieszać z cukrem pudrem, wbić jajko, dodać mąkę i ekstrakt waniliowy.
    Zagnieść ciasto aż będzie gładkie i elastyczne.
    Włożyć na 30 minut do lodówki.
    Rozwałkowywać na grubość około 3 mm i wykrajać ciasteczka na kształt koła.
    Piec na papierze do pieczenia lub macie silikonowej w temp. 170 st.c. przez 10-15 minut (W zależności od ustawień piekarnika i momentu rozgrzewania.
    Wystudzić ciasteczka na kratce.
    Roztopić czekoladę w kąpieli wodnej i przelać ją do szprycy z mała końcówką do rysowania (lub zwinąć rożek z papieru do pieczenia i odciąć końcówkę).
    Czekoladą rysować poroże i oczy, zrobić kropkę na nosek i przykleić tam czerwony groszek czekoladowy.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cukier puder

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować