Od kiedy Dorota mojewypieki podzieliła się przepisem na ciasteczka renifery to za mną chodziły, ale dopiero w tym roku udało mi się je przygotować, kiedy to urządziłam domową cukiernię z wypiekanymi ciasteczkami :).
60 min
Dla 4 osób
Składniki:
125 g masła
125 g cukru pudru
jajko
250 g mąki
łyżeczka ekstraktu waniliowego
czekolada (ok. 50 g)
czerwone lentilki/groszki czekoladowe
Ciasteczka renifery - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Masło wymieszać z cukrem pudrem, wbić jajko, dodać mąkę i ekstrakt waniliowy.
Zagnieść ciasto aż będzie gładkie i elastyczne.
Włożyć na 30 minut do lodówki.
Rozwałkowywać na grubość około 3 mm i wykrajać ciasteczka na kształt koła.
Piec na papierze do pieczenia lub macie silikonowej w temp. 170 st.c. przez 10-15 minut (W zależności od ustawień piekarnika i momentu rozgrzewania.
Wystudzić ciasteczka na kratce.
Roztopić czekoladę w kąpieli wodnej i przelać ją do szprycy z mała końcówką do rysowania (lub zwinąć rożek z papieru do pieczenia i odciąć końcówkę).
Czekoladą rysować poroże i oczy, zrobić kropkę na nosek i przykleić tam czerwony groszek czekoladowy.
Komentarze