Ciasteczka słoneczka, aspirynki – spotkałam się z różnymi nazwami tych małych lecz pysznych ciastek. Są one przełożone dżemem, ich boki obtoczone wiórkami kokosowymi, a wierzch i spód składa się z lekkiej bezowej powłoki
30 min
Składniki:
Ciasto:
200 g mąki pszennej
150 g masła, zimnego
2 żółtka
1 łyżka kwaśnej śmietany 18%
2 łyżki cukru pudru
Lukier:
1 białko
70 g cukru pudru
Dodatkowo:
dżem o smaku owoce leśne
3 łyżki wiórek kokosowych
Ciasteczka słoneczka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Masło o temp. pokojowej, żółtka, cukier puder, mąkę oraz śmietanę zagniatamy ręcznie aż powstanie gładkie ciasto, zawinąć je w folię, schłodzić w lodówce przez minimum 20 minut. Rozwałkować ciasto na ok 5 milimetrów. Za pomocą foremki do wycinania kółek lub np większym kieliszkiem do wódki, małej literatki itp. wycinamy równe kółka, przekładamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia w odstępach aby się nie poprzyklejały.
Białko oraz cukier puder umieścić w miseczce. Za pomocą trzepaczki do ubijania ubić lekki lukier, którym posmarować np przy pomocy pędzelka każde ciastko. Piec w temperaturze 180ºC przez ok. 15 minut. Przestudzone ciasteczka sklejamy razem przekładając je dżemem od strony bez lukru. Następnie boki ciasteczek smarować tym samym dżemem i obtaczać w wiórkach kokosowych.
Komentarze