Ciasteczka słonecznikowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Nasiona słonecznika mielę na mączkę o grubszej granulacji.
Piekarnik nagrzewam do 180 stopni. Dużą blaszkę z wyposażenia piekarnika, wykładam papierem do pieczenia.
Jajko i żółtko, delikatnie ubijam rózgą kuchenną na pianę. Dodaję do słonecznikowej mączki, razem z cukrem.
Z całości dokładnie wyrabiam plastyczną masę. Odrywam małe kawałki i formuję kulki wielkości orzecha włoskiego. Kuleczki delikatnie spłaszczam na ciasteczka o grubości około 1 cm.
Ciastka smaruję rozkłóconym białkiem i posypuję nasionami słonecznika. Układam na papierze do pieczenia. Piekę około 15 minut, na środkowej półce piekarnika. Brzegi ciasteczek powinny się zrumienić. Gotowe studzę na kratce.
Komentarze