Ciasteczka słodkie baranki

4.5 (171 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 60 min

Moje baranki vel owieczki powstały z myślą o najmłodszych. Lepienie ich to fajna przygoda, przy okazji pozwala maluszkom rozwijać małą motorykę i uczy kreatywności.

  • 60 min

Składniki:

  • Składniki (na ok 14 sztuk):
    1 małe jajko
    50g cukru pudru
    100g miękkiego masła
    150g mąki
    50g mielonych migdałów bez skórek
    1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
    1 kopiasta łyżeczka kakao
Wystaw ocenę:

4.5 (171 ocen)

Zobacz również:

Desery Ciastka

Ciasteczka słodkie baranki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Ciasteczka słodkie baranki - groszki z ciasta 1. Jajko roztrzepać z cukrem pudrem, dodać masło, wymieszać.
    Mąkę (minus 1 łyżka) przesiać z migdałami i proszkiem, wsypać do masy jajecznej. Zagnieść miękkie ciasto. Do 1/5 część ciasta dodać kakao i ponownie zagnieść, do reszty dodać odłożoną wcześniej łyżkę mąki.
    Z jasnego ciasta odrywać kawałki i formować kulki ok 1cm. Z ciemnego ciasta formować 14 kulek 1cm, resztę kulek nieco mniejszych.
  • Ciasteczka słodkie baranki 2. Na jednego baranka potrzeba ok 9 kulek jasnych, 1 większa na głowę i 3 mniejsze czekoladowe na uszy i nogi. Głowom, nogom i uszom nadać podłużny kształt.
    Kulki ułożyć ciasno, lekko spłaszczyć, żeby dobrze posklejały się między sobą.
  • 3. Ciastka wstawić do nagrzanego piekarnika, piec 15 minut w temp. 170stC.
    Po upieczeniu studzić na blasze, zdjąć dopiero jak całkowicie wystygną.
    Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wielkanoc Wielkanoc

Podobne przepisy

To może cię zainteresować