Moje baranki vel owieczki powstały z myślą o najmłodszych. Lepienie ich to fajna przygoda, przy okazji pozwala maluszkom rozwijać małą motorykę i uczy kreatywności.
60 min
Składniki:
Składniki (na ok 14 sztuk):
1 małe jajko
50g cukru pudru
100g miękkiego masła
150g mąki
50g mielonych migdałów bez skórek
1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
1 kopiasta łyżeczka kakao
Ciasteczka słodkie baranki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Jajko roztrzepać z cukrem pudrem, dodać masło, wymieszać.
Mąkę (minus 1 łyżka) przesiać z migdałami i proszkiem, wsypać do masy jajecznej. Zagnieść miękkie ciasto. Do 1/5 część ciasta dodać kakao i ponownie zagnieść, do reszty dodać odłożoną wcześniej łyżkę mąki.
Z jasnego ciasta odrywać kawałki i formować kulki ok 1cm. Z ciemnego ciasta formować 14 kulek 1cm, resztę kulek nieco mniejszych.
2.Na jednego baranka potrzeba ok 9 kulek jasnych, 1 większa na głowę i 3 mniejsze czekoladowe na uszy i nogi. Głowom, nogom i uszom nadać podłużny kształt.
Kulki ułożyć ciasno, lekko spłaszczyć, żeby dobrze posklejały się między sobą.
3.Ciastka wstawić do nagrzanego piekarnika, piec 15 minut w temp. 170stC.
Po upieczeniu studzić na blasze, zdjąć dopiero jak całkowicie wystygną.
Smacznego!
Komentarze