Ciasteczka topniejące bałwanki

4.5 (161 ocen)

  • 60 min

Czy to już koniec zimy??? Wspaniałe ciasteczka dla dzieci do samodzielej dekoracji, moje były zachwycone.

  • 60 min

Składniki:

  • CIASTECZKA:

    40 dag mąki
    30 dag masła
    1/2 szklanki cukru pudru
    1 jajo
    szczypta soli
    1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

    LUKIER:

    1 szklanka cukru pudru
    2-3 łyżki wrzącej wody

    PONADTO:

    duże pianki Marshmallows
    gorzka czekolada
    czerwona masa cukrowa
Wystaw ocenę:

4.5 (161 ocen)

Zobacz również:

Desery Ciastka

Ciasteczka topniejące bałwanki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Składniki wyrobić w misce na gładkie ciasto.
  • 2. Schłodzić w lodówce ok 20 min.
  • 3. Schłodzone ciasto wałkować, wycinać szklanką krążki.
  • 4. Piec do uzyskania złotego koloru w 180 stopniach.
  • 5. Wystudzić.
  • 6. Cukier puder zalać wrzątkiem, mieszać do powstania lukru.
  • 7. Gotowy lukier przełożyćdo szprycy, robić na ciasteczkach ozdobne kleksy.
  • 8. Pianki można poprzecinać, żeby bałwanki były niższe i wyższe.
  • 9. Do lukru przykleić pianki.
  • 10. Każdą piankę udekorować roztopioną czekoladą. Robić oczy, buźki, ręce, guziczki.
  • 11. Z masy cukrowej zrobić szaliczki, kokardki - ozdobić ciasteczka.

Porady

Ciasto możemy przygotować wg ulubionego przepisu. W razie braku pianek, główki można zrobić z białej masy cukrowej.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować