Ciasteczka w stylu japońskim z jagodami goji. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Jagody goji zalać wodą na 5 min. Osączyć i osuszyć.
Białko ubić z solą, dodać cukier dalej ubijając.
Wsypać mąkę wymieszaną z proszkiem i wymieszać. Dolać mleko wymieszane z oliwką i jagodami, całość wymieszać.
Do małych foremek ,najlepiej okrągłych ,przepędzlowanych delikatnie oliwką, nałożyć 1,5-2 łyżeczki ciasta.
Foremki ułożyć w koszyku bambusowym i gotować na parze 15 minut. Większe ciasteczka około 20min.
Składniki sosu wymieszać i polać nim ciasteczka. Udekorować jagodami i listkami mięty.
W oryginalnym przepisie japońskim podaje się sos jaśminowy, za którym ja nie przepadam,więc robię na bazie herbaty miętowej.
Komentarze