Ciasteczka warszawskie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wszystkie składniki na ciasto przekładamy do miski i zagniatamy ciasto, które na min. 30 minut przekładamy do lodówki. Schłodzone rozwałkowujemy cienko i literatką wykrawamy okrągłe ciasteczka. Ciasteczka układamy na wyłożonej papierem blaszce.
2.Białka ze szczyptą soli ubijamy na najniższych obrotach miksera w misie do uzyskania sztywnej piany. Stopniowo wsypujemy cukier puder i dalej ubijamy do uzyskania gęstej masy, która nie wylewa się z naczynia po jego przechyleniu. Wszystkie ciasteczka smarujemy z wierzchu pianką. Pieczemy w temp. 180 C przez 15 minut. Wystudzone ciasteczka przekładamy masą.
3.Podgrzewamy mleko z cukrem. Gorącym mlekiem zalewamy zmielone orzechy, wlewamy rum, dajemy mleko w proszku i mieszamy na papkę. Odstawiamy do ostygnięcia. Kostkę masła ucieramy z orzechami. Gotowym kremem przekładamy ciastka tak, by pianka była na wierzchu. Boki ciastek również smarujemy kremem i obtaczamy w orzechach i wiórkach.
Komentarze