Ciasteczka z ciasta francuskiego z nadzieniem serowo-owocowym pod bezą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto francuskie rozwijamy , wycinamy szklanką 15 krążków o trochę większej średnicy niż standardowa .
Nadzienie :
Ser twarogowy , śmietanę , jajko , mąkę , cukier waniliowy i zwykły i aromat blendujemy razem.
Dzielimy na dwie części .
Do jednej miseczki dodajemy 2/3 malin rozgniecionych widelcem i pozostałe maliny , wiórki kokosowe i masę serową .
Do drugiej miseczki dodajemy pokrojoną w drobne kawałeczki brzoskwinię i płatki migdałowe .
Na krążki nakładamy 1-1,5 łyżeczki masy zostawiając kawałek wolnego boku ciasteczka .
Ciasteczka wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na ok 10 min , do lekkiego zarumienienia .
Beza :
W międzyczasie przygotowujemy bezę . Białka miksujemy na sztywną pianę , pod koniec dodajemy cukier i miksujemy aż się rozpuści i masa będzie gęsta .
Na ciasteczka nakładamy 1-2 łyżki masy bezowej aby pokryła wierzch ciasteczka .
Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 5 min , po tym czasie zmniejszamy moc do 110 stopni i pieczemy do zarumienienia bezy .
Ciasteczka suszymy w otwartym piekarniku , gdy trochę ostygną wyjmujemy i czekamy aż całkowicie ostygną .
Komentarze