Ciasteczka z białek

4.45 (175 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Nie masz co zrobić z białkami, upiecz ciasteczka. Dobre zagospodarowanie produktu - przy okazji innych przepisów tylko z żółtek.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • 6 białek, szklanka cukru, tabliczka gorzkiej czekolady, ok. 150 g zmielonych migdałów,
    (przepis na 24 ciastka)
Wystaw ocenę:

4.45 (175 ocen)

Zobacz również:

Desery Ciastka

Ciasteczka z białek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ubijamy białka na sztywno , dodajemy stopniowo cukier, ciągle ubijając; na koniec dodajemy czekoladę połamaną w małe kawałeczki oraz wsypujemy migdały. Mieszamy wszystko łyżką.
  • przed pieczeniem 2. Nagrzewamy piekarnik do temp. 180 stop. góra-dół, wykładami masę łyżką na blachę, formując ciastka.
  • w piecu 3. Pieczemy ok. 25 min.

Porady

* do masy można dodać trochę rodzynek,; * w przypadku, kiedy ciastka nie będą bardzo spieczone, trudniej je "odczepić od papieru do pieczenia" i wtedy, po wystygnięciu, można je złamać/ złożyć w pół. Jak je spieczemy lepiej, to "odchodzą" bez problemu od papieru.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować