W okresie świątecznym robimy różego rodzaju ciasteczka, w tym roku postanowiłam wypróbować ten oto przepis. Polecam bo przepis jest prosty, ciasteczka w miarę szybko się robi i smakuję wyśmienicie.
Składniki:
25 dag maki
20 dag miękkiego masła
1 żółtko
10 dag drobnego cukru
1/4 łyżeczki ekstraktu waniliowego
Ciasteczka z dżemem malinowym i białą czekoladą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Masło utrzeć z cukrem i żółtkiem, dodac wanilię, Powoli dodać mąkę, zamieszać i zarobić ciasto. Ciasto wstawić do lodówki na co najmniej 1 godzinę.
2.Ciasto podzielić na mniejsze części, z każdej części formować wałek który z kolei podzielić na mniejsze kawałki.
3.Formować kulki wielkości orzecha włoskiego, lekko spłaszczyć i palcem lub np. za pomoca końca łyżki drewnianej wciskać niewielkie wgłębienie.
4.Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni na ok. 10 - 15 minut do lekkiego podpieczenia po czym wyciągnąć z piekarnika i na każde ciasteczko łyżką nakładać dżem malinowy. Piec przez następne 10- 15 minut do momentu aż ciasteczka się lekko zarumienią.
5.Czekoladę roztopić, zrobić zygzaki na wystygniętych ciastkach.
Komentarze